Acum aveți posibilitatea de a plăti în 12 rate fără dobândă cu StarCard de la Banca Transilvania!
» Ce este sticla termorezistenta?

CE ESTE STICLA TERMOREZISTENTA?

Sticla termorezistenta serveste drept "geam" pentru soba, semineu sau focar. Este o sticla ceramica transparenta, proiectata pentru caldura extrema si ideala pentru orice tip de incalzire (cu lemne, gaz, peleti). Transparenta sa va ofera o vedere perfecta a celor mai calde flacari.

Sticla termorezistenta a fost conceputa pentru aparatele de incalzire casnice (cum ar fi sobe, seminee, focare). Utilizarea sticlei ceramice devine necesara atunci cand capacitatile sticlei traditionale nu se dovedesc a fi potrivite pentru stresul termic sau pentru nevoile de siguranta. Datorita coeficientului de dilatare termica aproape de 0, sticla-ceramica rezista la niveluri de temperatura foarte ridicate, de pana la 700°C (1292°F) in utilizare continua, precum si la socuri termice ridicate pana la 800°C.

  • Sticla termorezistenta nu este o sticla standard, ci este o sticla ceramica si nu trebuie sa fie niciodata aruncata in containerele de reciclare a sticlei normale.
  • Nu folositi sticla-ceramica pentru echipamentele care utilizeaza combustibil lichid care contine sulf, cum ar fi uleiul combustibilului casnic. Sulful poate cauza probleme si contactul sticlei cu acesta trebuie neaparat evitat.
  • La curatare, nu folositi alcali puternici, acizi, detergenti cu fluor, detergenti cu dispozitive mecanice (nisip etc.) si nici alte freze mecanice sau solventi. Folositi lichide speciale pentru curatarea sticlei, cum ar fi solutia de curatare pentru sticla termorezistenta cu pulverizator.

CUM A FOST DESCOPERITA STICLA TERMOREZISTENTA?

In 1952, Dr. S. Donald Stookey, de la celebra companie Corning din New York, a descoperit accidental o familie de materiale noi- ceramica de sticla.

El a expus o bucata dreptunghiulara de sticla la radiatii ultraviolete si apoi a introdus-o intr-un cuptor (incerca sa precipite argint). Cand cuptorul s-a supraincalzit, Stookey se astepta sa gaseasca o masa topita in cuptor.
In schimb, ceea ce a constatat a fost ca sticla nu numai ca nu s-a spart sau topit, dar a ramas intacta atunci cand a fost scapata. De asemenea, si-a pastrat forma.

Stookey a observat, de asemenea, ca sticla s-a transformat intr-o ceramica de sticla cu granulatie fina, care nu era poroasa si, aparent, mult mai rezistenta decat sticla originala. Potentialul acestui nou material era incontestabil.

Pe aceste cunostinte se bazeaza productia de astazi de sticla termorezistenta, altfel spus sticla ceramica.